Barbagio

Oblast Barbagio je jedním z nejzajímavějších a kulturně nejbohatších regionů na Sardinii, s historií sahající tisíce let zpět. Je to místo, které se pyšní bohatým dědictvím sahajícím až k pravěku a nabízí návštěvníkům jedinečný pohled do minulosti. Zde je více informací o historii regionu:Prehistorie a nuragská kultura

Historie Barbagie je úzce spjata s nuragskou kulturou, která se rozvíjela na Sardinii v období mezi 17. a 2. stoletím př. n. l. Nuragové byli tvůrci charakteristických kamených věží, zvaných nuragy, které se nacházejí po celé Sardinii. Nuragy jsou považovány za symbol ostrova a byly součástí složitých obydlí a pevností. Nuraghe Tanca Manna, kterou navštívíte během svého výletu, je jedním z těchto pozoruhodných staveb, které vypovídají o inženýrských schopnostech a životním stylu dávných obyvatel.

Římské období


V roce 238 př. n. l. se Sardinie stala součástí Římské říše. Římané zanechali na ostrově své stopy, včetně silnic, akvaduktů a měst. Nicméně Barbagia zůstala relativně izolovaná a neproběhla zde tak výrazná romanizace jako v jiných částech ostrova.

Středověk a dominace Pisánců a Aragonských

Ve středověku byla Barbagia součástí různých politických útvarů, včetně Sardinského království. Ostrov byl ovládán postupně Pisanskou a Aragonskou říší. To přineslo s sebou vlivy z pevninské Itálie a dalších částí Evropy, ale opět zůstala oblast Barbagia do značné míry izolovaná.

Moderní doba a tradice

V moderní době si Barbagia zachovala svou tradiční kulturu a zvyky. Oblast je známá pro své lidové umění, jako je ručně vyráběná keramika, tkaní koberců a další řemesla. Lidé v této oblasti se stále věnují tradičnímu chovu zvířat, jako jsou ovce a kozy, a místní kuchyně je založena na produktech z místních zdrojů.

Města jako Nuoro a Orgosolo jsou známá svou živou kulturou a tradicemi, což je patrné v jejich architektuře, lidových slavnostech a uměleckých projevech, jako jsou například nástěnné malby v Orgosolu.

Orgosolo je malebné městečko ležící ve výšce 620 metrů nad mořem v srdci Barbagie. Je to místo, které si získalo mezinárodní slávu díky svým barevným nástěnným malbám, známým jako murales. Tyto malby zdobí fasády budov a veřejných prostor města, a to od roku 1969, kdy zde umělci začali vyjadřovat své politické a sociální názory prostřednictvím umění.Procházka ulicemi Orgosola je jako procházka galerií pod širým nebem. Murales zobrazují různé aspekty místního života, historie a kultury, ale také globální témata. Město si zachovalo svou autentickou atmosféru a tradice, což je patrné v místních obchodech, kavárnách a řemeslnických dílnách.

Nuoro je hlavní město oblasti Barbagia a důležité kulturní centrum Sardinie. Leží v nadmořské výšce přibližně 554 metrů a nabízí nádherné výhledy na okolní krajinu. Nuoro je známé svými muzei, jako je Muzeum života a lidových tradic, které poskytuje vhled do tradičního života na Sardinii.Město je také rodištěm mnoha významných sardinských umělců a spisovatelů, včetně nositelky Nobelovy ceny za literaturu Grazie Deleddaové. V Nuoru můžete navštívit její rodný dům, který byl přeměněn na muzeum věnované její práci.Hlavní třída Garibaldi nabízí procházku, během které můžete obdivovat místní architekturu, navštívit katedrálu Santa Maria della Neve a prozkoumat řadu obchodů a kaváren. Město Nuoro si zachovává svou tradiční atmosféru a zároveň nabízí moderní možnosti pro návštěvníky.Obě tato města jsou důležitými centry kultury a tradic v oblasti Barbagia a návštěva obou vám poskytne komplexní obraz o historii, umění a místním životě této fascinující části Sardinie.

Barbagia je tedy místem, kde se prolíná historie a kultura, a nabízí návštěvníkům autentický zážitek z tradičního sardinského života.