Pronájem auta na Sardinii

Proč byste si měli půjčit auto na Sardinii?  

Jak jsem zmínil na začátku článku, Sardinie je opravdu krásný ostrov, ale veřejná doprava je téměř neexistující. Ať už chcete cestovat po městech nebo jejich okolí, pravděpodobně budete potřebovat auto, abyste viděli více míst. Zatímco v Cagliari veřejné autobusy obsluhují město celkem dobře a zejména v centru města je lepší být bez auta, na zbytku ostrova je půjčení auta nutností.

Objevte skryté klenoty: Pokud si na Sardinii půjčíte auto, budete mít více šancí objevit její skryté klenoty mimo města. Místa jako Barbagia v provincii Nuoro mohou vaši cestu udělat nezapomenutelnou, ale k prozkoumání této oblasti a mnoha dalších míst na Sardinii budete potřebovat své auto.

Zastavte, kde chcete: Vesnice a města jsou často od sebe vzdálené a není neobvyklé najít archeologické lokality, restaurace a agriturisma po cestě. Pokud řídíte své vlastní vypůjčené auto na Sardinii, můžete zastavit uprostřed ničeho a užít si tradiční oběd nebo nejlepší světlo pro vaši fotografii. Půjčením auta na Sardinii můžete projet spektakulární pobřežní silnice a zastavit se, kde chcete, pro nádherné výhledy, nezapomenutelné západy slunce a snímky jako z pohlednice.

Výhody půjčení auta na Sardinii

  • Můžete cestovat kdykoli: Ráno nemusíte čekat na odjezd autobusu, abyste opustili svůj hotelový pokoj nebo bydlení. Jelikož cestujete nezávisleji, můžete odjíždět a vracet se, kdy chcete, aniž byste museli dodržovat jízdní řády veřejné dopravy, které často nejsou uživatelsky příjemné.
  • Můžete si naplánovat vlastní trasu: Půjčením auta na Sardinii si můžete naplánovat vlastní trasu, aniž byste se museli držet oblastí dosažitelných veřejnou dopravou. Můžete navštívit více míst, prozkoumat malé vesničky a oblasti, kam autobusy nezastavují, poobědvat nebo povečeřet v restauraci na venkově nebo agriturismu, která jsou často mimo města, nebo jen zastavit auto, abyste si pořídili fotografii.
  • Můžete jít nakupovat: Zatímco při cestování letadlem nemusíte přidávat příliš mnoho zavazadel, možná budete potřebovat nakoupit potraviny během svého pobytu, zejména pokud si pronajímáte dům a zůstáváte na několik dnů nebo týdnů. Půjčení auta na Sardinii vám to usnadní, protože můžete nakoupit většinu nákupu najednou, místo abyste museli chodit několikrát, a můžete si koupit těžké věci, jako jsou láhve vody. Kromě toho, pokud preferujete nakupování ve velkém nákupním centru, abyste našli vše na jednom místě, tato centra jsou často mimo město a buď tam autobusy nedosáhnou, nebo budete muset dlouho čekat, než seženete nějaký.
  • Můžete být venku tak dlouho, jak chcete: Když navštěvujete nové město nebo památku, zejména pokud se jedná o místo mimo město nebo na venkově, jako mnoho nuragů a památek, můžete zůstat tak dlouho, jak chcete, i po setmění, abyste si užili západ slunce v divočině nebo povečeřeli v malé restauraci na cestě. Jelikož nejste vázáni vzácnými jízdními řády veřejné dopravy, můžete si užít svou dovolenou na Sardinii podle svých představ.

Kde si půjčit auto na Sardinii

  • Letiště Cagliari: Cagliari je hlavní město ostrova a jeho letiště Cagliari Elmas je jedno z nejfrekventovanějších na Sardinii. Kromě návštěvy krásného města, prozkoumání jeho historických památek a ochutnávky vynikajících restaurací turisté milují pláže v provincii Cagliari, jako jsou Costa Rei, Villasimius, Teulada, Pula, Chia a samotný Poetto. Pokud je to váš druh dovolené, velmi se doporučuje půjčit si auto na letišti Cagliari.
  • Letiště Olbia: Letiště Olbia je také velmi rušným uzlem, zvláště v letních měsících, kdy je ostrov plný turistů z celé Evropy i světa. Město je známé tím, že je blízko Porto Cervo a Smaragdového pobřeží (Costa Smeralda), stejně jako dalších pláží podél východního pobřeží, jako je San Teodoro, Orosei, Cala Liberotto a Cala Gonone. Pláže nejsou jedinou věcí, co můžete v provincii Olbia dělat: některá skvělá místa k návštěvě v okolí Olbie zahrnují nuragy Cabu Abbas, posvátný pramen Sa Testa, námořní vesnici Golfo Aranci a k tomu všemu opravdu potřebujete si půjčit auto na letišti Olbia.
  • Letiště Alghero Fertilia: To je třetí letiště na Sardinii a v létě velmi oblíbené. Je to další skvělé místo k půjčení auta na Sardinii, protože odtud můžete cestovat na sever směrem k ostrovům La Maddalena a Caprera a směrem k východnímu pobřeží turistické VIP Costa Smeralda a také na jih podél krásného západního pobřeží Sardinie. Pokud si půjčíte auto na letišti Alghero Fertilia, můžete také navštívit nedaleké město Sassari a jeho okolí, abyste viděli místa jako bazilika Saccargia a archeologické naleziště Monte d'Accoddi.

Jak si pronajmout auto na Sardinii – Tipy při výběru autopůjčovny na Sardinii

  • Vyberte si ideální auto pro své potřeby. Po prozkoumání nejlepších autopůjčoven na Sardinii si vyberte auto podle svých cestovních potřeb. Jste velká rodina? Potřebujete více prostoru pro zavazadla a denní nákupy? Nabízejí vaše oblíbené společnosti své služby?
  • Zkontrolujte stav vašeho auta. Před opuštěním autopůjčovny zkontrolujte každou část vašeho auta. Má nějaký škrábanec? Řekněte to společnosti, aby to zaznamenala. Je něco rozbitého nebo opotřebovaného uvnitř nebo na karoserii auta? Fungují světlomety správně? Mají pneumatiky správný tlak? Když jsme cestovali do Trentina-Alto Adige na severu Itálie, natočili jsme video auta před převzetím, abychom se vyhnuli případným nárokům půjčovny, že by se objevilo nové poškození. Ukázalo se to jako skvělý nápad, protože když jsme auto vraceli a agentura ho zkontrolovala, všimli jsme si drobného, téměř neviditelného škrábance, který jsme při převzetí neviděli. Naštěstí jsme se podívali na video, které jsme natočili první den, a škrábanec tam už byl!
  • Ujistěte se, že je pojištění zahrnuto. Sardinie je poměrně bezpečná, ale nikdy nevíte. Před pronajmutím auta na letišti v Sardinii si zkontrolujte, zda je pojištění zahrnuto a jaké jsou podmínky. Zahrnuje pojištění krádeže nebo drobných poškození?
  • Zeptejte se na podmínky a smluvní podmínky. Při kontrole cen vaší oblíbené autopůjčovny na Sardinii si ověřte také jejich podmínky a smluvní podmínky. Do kdy musíte auto vrátit? Můžete ho vrátit na jiném místě než tam, kde jste si ho pronajali? Musíte ho vrátit s plnou nádrží? Jaká je pokuta, pokud nemůžete najít benzínovou pumpu k natankování nádrže?
  • Zeptejte se na možnosti parkování. Některé hotely mají vlastní parkovací plochu, zejména hotely s 4 a 5 hvězdičkami. Když ne, můžete si ověřit, zda jsou ve městě soukromé parkovací prostory nebo kde můžete parkovat na ulici. Sardinie je řídce osídlená, ale přesto je zde mnoho aut, takže se zeptejte svého hotelu na tipy, kde parkovat. Obvykle jsou hlavní ulice obsazené, ale můžete najít místo pro vaše auto v postranních uličkách.
  • Zeptejte se na místní pravidla. Velmi pravděpodobně bude vaše auto mít satelitní navigaci, ale dvakrát se ujistěte, zda nejsou nové objížďky, zejména v případě místních festivalů. Také si vždy zkontrolujte rychlostní limity na místních silnicích a dálnicích, Sardinie má mnoho venkovských cest!
  • Nezpožďujte se při vracení auta. Především si naplánujte dostatek času na jeho vrácení, protože budete muset vrátit s plnou nádrží a jakmile dorazíte do agentury, bude to chvíli trvat, než zkontrolují, zda je vše v pořádku. Pokud máte letadlo nebo vlak na cestu, zohledněte to. Dále zkontrolujte smlouvu a zjistěte, do kdy je vaše půjčení auta na Sardinii platné, než se překlopí na další den a bude vám účtován příplatek.

Tipy pro řízení na Sardinii

  • Zkontrolujte svou trasu. Na Sardinii nejsou směrové značky příliš odhalující. To někdy vede k určitému zmatku. Doporučuji vám prostudovat si trasu před odjezdem a zapsat si některé směry.
  • V případě pochybností se neváhejte zeptat. Přestože často používám Google Maps, někdy poskytuje nesprávné směry nebo vás vede delší cestou.
  • Silnice jsou úzké a klikaté. Ano, pokud si na Sardinii pronajmete auto, připravte se na úzké a klikaté silnice, jak ve vnitrozemí, tak podél pobřeží. Snažte se jet pomalu a vyhýbejte se předjíždění, protože často jsou to dvouproudé silnice a můžete potkat nákladní auta. Navíc, pokud jsou řidiči kamionů místní a znají silnici, budou se po ní řítit!
  • Zvířata mají přednost. Dříve či později, když budete řídit na Sardinii, skončíte na některých venkovských cestách a potkáte stáda, která je budou přecházet. Jeďte pomalu, protože krávy a ovce pravděpodobně nezrychlí, aby vám daly přednost, a stáda mohou být dost velká. To je jedna z prvních věcí, kterou byste měli vědět, pokud si chcete pronajmout auto na Sardinii.
  • Sledujte parkovací značky. Dokonce i parkování s bílou čarou má někdy časový limit, takže se ujistěte, že jste zkontrolovali značku, abyste zjistili, jak dlouho můžete zůstat. Ve městech je to obvykle hodina, zatímco v turistických letoviscích jsou parkovací čáry často modré (placené) a bílé umožňují parkovat pouze 10 až 15 minut. Pokud zůstáváte měsíc, může být výhodné zakoupit měsíční parkovací lístek. Zeptejte se personálu, který kontroluje lístky.